נגישות
גודל פונט
ניגודיות
בהירה כהה
הצהרת נגישות
איפוס

שיטת ד"ר שרייבר

בספרו "ללא פרויד, ללא פרוזאק" מתאר ד"ר דיוויד סרוואן שרייבר (David Servan-Schreiber) מספר שיטות שניתן לשלב על מנת לשפר את איכות החיים, ולהתמודד עם קשיים כגון חרדה או דיכאון.

השיטות שד"ר שרייבר מציע ניתנות ברובן ל'טיפול עצמי' – שיטות אשר אנו יכולים ליישם ללא עזרה חיצונית. הן מתמקדות בקשר בין הגוף לנפש, ובין המוח הרגשי לקוגנטיבי (ראו בהמשך), ונמנעות מטיפול תרופתי או פסיכולוגי כגון פסיכואנליזה.

בין השיטות תוכלו למצוא:

  • ייצוב קצב הלב לשם שליטה על הרגשות
  • שימוש בחומצות שומן ואומגה 3
  • פיתוח התקשורת הרגשית
  • אקופונקטורה (בשיתוף פעולה עם מטפלים חיצוניים)
  • טיפול באמצעות תנועות עיניים (EMDR)
  • פעילות גופנית

ד"ר סרוואן-שרייבר

ד"ר דיוויד סרוואן שרייבר הוא פסיכולוג ונוירולוג מאוניברסיטת פיטסבורג שבארה"ב, אשר משלב בטיפוליו רפואה מערבית מודרנית וגישות רפואה אלטרנטיביות אשר שורשיהן נעוצים בתרבויות המזרח הרחוק. לטענתו, קשיים כגון חרדה או דיכאון מצריכים בחינה של הנפש בהקשרה הפיזיולוגי כמערכת המצויה בתוך הגוף.

המוח הקוגנטיבי והמוח הרגשי

המוח הקוגנטיבי הוא אותו חלק שאנו מודעים לפעולתו: הוא רציונלי, מופנה לעולם החיצוני, אחראי על הקשב, הריכוז, התכנון, מחשבה והתנהגות מוסרית. הוא מפקח על תשומת לב מודעת ועל היכולת למתן תגובות רגשיות בטרם הן יוצאות משליטה. ויסות הרגשות באמצעות המחשבה הוא כלי חשוב, אך שימוש מוגזם עלול להביא להשלכות שליליות על הבריאות.

המוח הרגשי הוא החלק ה'עמוק' יותר במוח, שאיננו תמיד מודעים לפעולתו: הוא עסוק בהישרדות ומחובר לגוף באופן חזק וישיר. הוא מפעיל מערכות שונות בגוף (לדוגמה –הלב, לחץ הדם, הנשימה, מתח השרירים ועוד) בהתאם לדרישות החיצוניות והפנימיות המופעלות עלינו.

כאשר המוח הרגשי מאתר סכנה, או לחלופין – הזדמנות נהדרת מבחינת הישרדות (שטח מחייה, הון ממשי, זוגיות), הוא מבטל מיד את המוח הקוגנטיבי ו'משתלט' על הגוף.

מצבי מתח ותשישות רגשית גם הם מובילים לשליטה של המוח הרגשי ואנו רואים כי איננו חושבים בבהירות, איננו מסוגלים להחליט החלטות או לפתור בעיות.

משפטים כמו "הבטן שלי מתהפכת", "אכלתי את הלב", "זה עושה לי כאב ראש" – מתארים באופן בהיר את המוח הרגשי ואת הקשר בין הגוף לנפש. מכאן שאל הרגשות נוכל להגיע מהר יותר אם נעבוד דרך הגוף מאשר דרך המחשבה והדיבור.

לשמור על איזון

כדי לחיות בהרמוניה בחיינו הזוגיים, החברתיים והתעסוקתיים נדרשת מאיתנו היכולת לשמור על איזון בין התגובות הרגשיות לבין אלו הרציונליות. אנו פועלים באופן מיטבי כאשר המוח הקוגנטיבי והמוח הרגשי פועלים בהרמוניה.

הביטוי המשמש אותנו לתיאור אותה הרמוניה הוא flow זרימה, אשר מהווה הבסיס לחוויה של "אני נמצא/ת היכן שאני רוצה להיות בחיים שלי".

המוח והלב

היחסים בין המוח ללב הם דו-סטריים. מחקרים שונים קבעו כי רגשות שליליים כגון כעס, חרדה, עצב או דאגה גורמים ללב להתעייף ולסבול, דבר המתבטא בפעימות לב לא סדירות וסכנה לבעיות ומחלות לב. לעומת זאת, רגשות חיוביים, שמחה, אהבה, מעודדים את הלב לפעול באופן מיטבי, דבר המתבטא בפעימות לב קבועות וקוהרנטיות ומשליך על בריאות טובה בכל מערכות הגוף.

מהצד השני, שליטה על הלב בעזרת שיטות כמו ביופידבק ו"הקוהרנטיות של קצב הלב" מפחיתות רגשות שליליים ומגבירות רגשות חיוביים ותחושת רווחה. שיטות אלה פועלות על מערכת הקשרים שבין הנשימה, הלב, לחץ הדם והמוח הרגשי, כאשר תיאום ביניהן מאפשר לפתור קשיים רבים.